Ockelbo

Ingen utställning av rekordbjörn

Det blir ingen utställning i Ockelbo av den rekordstora björn som i våras blev påkörd och dödad av ett tåg i Ockelbotrakten. Den radiomärkta björnen, som är den största kända björnen i Skandinavien, blir istället kvar på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Det var Vildmarkgalleriet i Ockelbo som drivs av Hag-Hans Engstedt som ville få hem björnen, men i dag blev det avslag.

Det är den så kallade Allahott-björnen, namngiven av den plats där den radiomärktes i Allahott utanför Ockelbo år 2005, som det handlar om.

En björn som ingick i det Skandinaviska björnforskningsprojektet innan den blev överkörd av tåget mellan Ockelbo och Lingbo i våras.

Eftersom björnen inte ingick i den ordinarie björnjakten utan förolyckades så tillfaller den Statens vilt.

Rekordstor björn
Björnen skickades, enligt Hag-Hans, till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där den undersöktes. Och det har då visat sig att björnhannen är rekordstor, den vägde över 270 kilo och är två meter lång från nos till svans. Om man ställer den på bakbenen är den ännu större...

- Det gäller att man har takhöjd, säger Hag-Hans.

Och det har Hag-Hans Engstedt som nu vill visa upp björnen på sitt Vildmarksgalleri i Ockelbo.

Fick avslag
- Då ansökte jag om att få den uppstoppad och ha den här i galleriet, men det visade sig att jag fick avslag och björnen ska istället ligga som ett skinn nere i Stockholm, säger han.

- Ja, vi har bedömt att den har ett vetenskapligt värde och vårt uppdrag är att behålla vetenskapligt intressant material för framtiden, säger Ulf Johansson som är intendent vid Naturhistoriska riksmuseet, där skinnet förvaras. Men till tröst för Ockelboborna så säger Ulf Johansson att man kan se björnfällen i Stockholm.

- Den kommer nog inte att ställas ut, men den finns i vår forskningssamling och den kan man komma och titta på, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista