Problem med skoltoaletter i Gävleborg oacceptabelt

Problemen på länets skoltoaletter är bekymrande, och tyvärr vanliga. Det säger Marie Norell på Aretsmiljöverket. Många av länets högstadieskolor har för få toaletter och de som finns har stora brister. Det visar en undersökning som Radio Gävleborg har gjort.

Enkäter skickades ut till elevråden på 12 slumpvis utvalda högstadieskolor i länet, och 11 svar kom in. Många av skolorna har för få toaletter, låsen är trasiga och det går att se in genom glipor mellan dörr och dörrlist. Dessutom fattas många av de obligatoriska sakerna, som tvål och pappershanddukar, på flera av de undersökta skolorna. De här problemen gör eleverna låter bli att gå på skolans toaletter och i stället håller sig en hel dag.

Ett exempel är Stenbergaskolan i Ljusne där det bland annat fattas tvål på toaletten. Ledningen har tagit bort den eftersom en del elever lekte med tvålen. -Så skulle det inte fungera på en annan arbetsplats, säger Maria Norell, på Arbetsmiljöverket som tycker att det är fel att ta bort tvålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista