1 av 2
Gästriklands landskapsblomma liljekonvalj. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Botanisten Peter Ståhl. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
gästrikland

Gästrikland får en egen flora

Snart får Gästrikland sin egen flora där man kan läsa om landskapets alla växter. Floran är resultatet av den största växtinventering som någonsin gjorts i landsskapet.

– Det är verkligen ett jättestort jobb. Det är nog den största biologiska karteringen som gjorts i landskapet. Vi har varit ute på fältet och samlat in information i 15 år, säger Peter Ståhl, botanist och redaktör för den nya floran.

I boken kommer man att kunna läsa om Gästriklands fröväxter och ormbunksväxter. Knappt tusen växter har inventerats och sedan beskrivits i text, bild och utbredningskartor.

Det kommer även att vara en allmän del som bland annat beskriver botaniska utflyktsmål, dit man kan åka för att titta på speciella växter eller platser.

Peter Ståhl har lagt ner åtskilliga timmar på att sammanställa floran.

– Det har varit förbaskat roligt.

Hur kommer det att kännas att ha den färdiga floran i handen?

– Jag har funderat på det. Det kommer nog att kännas ganska tomt. Jag får börja göra något annat i stället, säger han och skrattar.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".