landstinget

Anställda kritiska till landstingsledningen

Varannan anställd inom Landstinget Gävleborg upplever att ledningen inte bryr sig tillräckligt om hur de mår. Det visar en färsk medarbetarundersökning.

Men landstingsdirektören Svante Lönnbark vill inte dra några slutsatser innan man har gått igenom materialet.

– Vi ska titta vidare på det och analysera materialet. Vi ska också ställa svaren emot att man tycker att man har ett gott socialt stöd på sin arbetsplats, säger han.

Totalt har cirka 4 100 personer, alltså 70 procent av alla medarbetare inom Landstinget Gävleborg, svarat på en enkätundersökning om hur de trivs på jobbet, om man som medarbetare kan vara med och påverka viktiga beslut och om arbetsbelastningen är för stor.

Varannan anställd svarar att de upplever att ledningen struntar i hur de mår.

Det flesta som säger att de har för mycket att göra och tre av tio känner sig stressade på jobbet.

Under det senaste året har en del kritik riktats internt mot hur landstinget styrs. I Hudiksvall har läkare öppet protesterat mot ledningen och landstingsdirektören har själv anklagats för maktmissbruk.

– Det kan vara så att några som svarat har gett uttryck för det. Men om man tittar på sammanställningen så uttrycker de flesta tydligt att de kan påverka sitt arbete och att de trivs på arbetsplatsen. Men så upplever ju en del också att ledningen inte bryr sig om hur de mår och det måste vi fortsätta fundera på, säger Svante Lönnbark.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista