Gävle

Känslosamt när elever tvingas lämna skola

1:43 min

Utländska barn som söker asyl i Sverige kan snabbt tvingas lämna sin skola om de får avslag på sin asylansökan. I vissa fall kan eleven ha gått flera år på en skola innan det slutgiltiga beskedet kommer.

– Vi hade en kompis, han fick ett negativt svar, att han ska flytta till sitt land, säger Artor Gapojan, elev på Stenebergskolan.

Hur länge gick han här?

– Ungefär sex-sju månader.

Artor Gapojan har vid flera tillfällen sagt att adjö till klasskamrater som han, som han själv uttrycker det, aldrig kommer återse igen. Ibland har det varit nära kompisar som han träffat både i och utanför skolan.

Upprört på vissa lektioner
Christina Söderström är lärare på Stenebergsskolan och enligt henne är det inte bara svårt att planera lektionerna när så många elever faller ifrån varje år, det är omöjligt att själv inte bli känslomässigt engagerad.

– När eleverna börjat skaffa sig kompisar och vänner som inte har får stanna kan det bli mycket upprörda känslor på vissa lektioner, säger Christina Söderström.

"Skolor måste bli bättre"
Karin-Birgit Holst är skolkurator i Söderhamn och hon tycker att länets skolor måste bli bättre på att bemöta de känslor som både elever och lärare kan tampas med när en elev snabbt tvingas lämna landet.

Enligt Karin-Birgit Holst är det här något som flera skolor länge förbisett, kanske speciellt på de skolor som tar emot många flyktingar och invandrare eftersom det hör till vardagen att elever flyttar ifrån eller tillkommer.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista