Klicka för grafik - dammsäkerheten i Sverige

Förslag om skärpt dammtillsyn

Dammsäkerhetsexpert Olle Mill
2:10 min

Tillsynen av svenska dammar har stora brister, trots att många skulle kunna dö och viktiga samhällsfunktioner slås ut, om en större damm brister. Det visar en granskning som Svenska Kraftnät gjort.

Efter dammkatastrofen i Ungern väcks nu frågan om vad ett dammbrott de stora svenska älvarna skulle innebära.

– Vi tycker att staten bör göra större insatser inom det här området. Det finns en kategori dammar, som i händelse av brott, skulle kunna leda till svåra påfrestningar på samhället. Det är ett tiotal dammar som är av den kategorin, säger dammsäkerhetsexperten Olle Mill på Svenska Kraftnät.

Det är ett dammbrott högt upp i någon av de utbyggda älvarna, som skulle kunna få förödande konsekvenser.

Flodvågen som bildas skulle kunna rasera fler dammar och kraftverksmagasin på sin väg mot kusten och på sätt förstärkas.

– Vi får svåra störningar på elförsörjningen, på infrastrukturen som vägar och broar och det kan också störa telekommunikationer. De samhällen som ligger längs älvarna drabbas också, säger Olle Mill.

Redan 2007 påpekade Riksrevisionen i en granskning att regeringen borde göra en översyn av de statliga insatserna för dammsäkerhet.

Svenska Kraftnät, som fick uppdraget, slår nu fast att systemet för tillsyn har brister.

I dag rapporterar kraftbolagenen gång om året till länsstyrelserna om i vilket skick dammarna är, oavsett hur stora de är.

Istället borde det ställas högre krav på tillsyn över de tiotal dammar, där konsekvenserna vid en olycka skulle bli som störst.

– Det skulle bli en mer djupgående tillsyn, som är jämförbar med den tillsyn som man utövar över kärnkraft. Från samhällets sida skulle man ha full insyn, och man skulle också få möjlighet att reagera, om finnas anledning till det, säger dammsäkerhetsexperten Olle Mill.

Även om sannolikheten för att någon av landets 10 000 dammar skulle brista, bedöms som liten, så skulle en klassificering och förstärkt tillsyn underlätta för kommunerna i sin beredskapsplanering, menar Olle Mill.

Jokkmokks vänsterpartistiska kommunalråd Anna Hövenmark håller med om att mer resurser för tillsyn av de stora vattenmagasinen behövs.

– Det är något vi har pratat mycket om nu, eftersom en stor del av Vattenfalls personal lämnar vår kommun. Vi har inte samma tillsyn som du hade för tio år sedan. De som bor i närheten har det och kommer säkert att larma så fort de ser något ovanligt, säger det vänsterpartistiska kommunalrådet i Jokkmokk, Anna Hövenmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".