gävleborg

Arbetet mot människohandel börjar ge utdelning

Patrik Cederlöf, nationell samordnare: "Man har sett ett ganska gott resultat"
1:42 min

Människohandel och prostitution förekommer i det tysta hela tiden och överallt. Men i ett försök att motverka den har landets alla länsstyrelser satt in extra resurser i kampen mot sexhandeln och nu börjar man se resultat.

– Jag tycker att man har sett ett ganska gott resultat, framförallt i de operativa ärenden som har dykt upp under det senaste året, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel vid länsstyrelsen i Stockholm.

Att hitta en lösning på problemet med människohandel och prostitution är svårt, för så länge det finns en efterfrågan finns det också tillgång, säger Patrik Cederlöf.

Vid landets alla länsstyrelser jobbas det i dag aktivt med frågorna och arbetet går framför allt ut på att samordna länens Polismyndighet, socialtjänst, åklagare och migrationsverk, för att uppnå bästa resultat.

– I dagens läge har vi identifierat att det inte finns någon myndighet eller organisation som kan driva ett sådant här ärende själv utan man måste samverka med andra, säger Patrik Cederlöf.  

Samverkan och utbildning är knep som länsstyrelserna tar till för att ta upp problemet till ytan.

För att göra ännu fler personer uppmärksamma har också särskilda informationskort delats ut till bland annat taxichaufförer och hotell där verksamheten kan förekomma, med råd och tips på hur man ska hantera en situation där man misstänker exempelvis prostitution.

Någon som har märkt av att en efterfrågan på att köpa sex finns även i Gävleborgs län är taxichauffören Jessica Uljons.

– Det är manliga kunder som rent ut har frågat efter om jag vet var man kan köpa sex, säger Jessica Uljons.

Blir man informerad som chaufför om hur man ska hantera en sådan situation?

– Inte direkt, men märker man att det är något som inte stämmer är det ju polisen som man ringer till.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".