Gävles vänort Buffalo City

Gävle exporterar rondeller till Afrika

1:46 min

De senaste åren har det byggts en hel del rondeller i Gävle och nu har kommunens förkärlek för cirkulationsplatser även gått på export till Sydafrika. Det är Gävles vänort,  Buffalo-city som tagit del av de erfarenheter Gävle haft av rondeller.

 – När sydafrikanerna var här på besök så såg de hur smidiga rondeller kunde vara, säger Laila Nordfors som är internationell sekreterare på Gävle kommun.

I en stad som Buffalocity i Sydafrika är det mindre vanligt att använda sig av rondeller i trafiken. Och när man väl bestämmer sig för att bygga rondeller så är det inte alltid självklart hur och var man ska placera dem. 

 – Vi har trafikljus men det är inte alltid som elektriciteten fungerar, säger Darby Gounden som är koordinatör för kommunsamarbetet i Buffalo-city.

                                      

Enligt Laila Nordfors så har samarbetet med Buffalo City också varit givande för Gävle kommun. Bland annat har ambulanspersonalen i de både städerna nu påbörjat ett nära samarbete som kommer att fortsätta även nästa år. Men det handlar också om tekniska lösningar som man i framtiden kommer att ha stor användning för:

 – De har en viss metod att mäta asfaltens hållbarhet, säger hon.

Fernadno Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista