sandviken

Ny majoritet i Sandviken

2:22 min

Det blir en ny majoritet i Sandviken. I går kväll blev det klart att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Ny Ordning kommer att styra Sandviken de kommande fyra åren. Både Centern och Vänsterpartiet ställs alltså utanför den här gången. Nya kommunalråd blir nu Aage Hansen i Ny Ordning och Per-Johan Emtell i Miljöpartiet.

- Vi har haft tre träffar med varje parti och det vi har sammanvägt efter de här träffarna för att skapa en stabil majoritet i kommunen så föll valet på de här partierna - Miljöpartiet och Ny Ordning, säger socialdemokraten Hans-Olof Frestadius som har lett förhandlingarna.

Det blir alltså en helt ny majoritet i Sandviken?

- Ja, det stämmer.

Och Centern och Vänsterpartiet ratades alltså. Varför?

- Ja, som jag sa så ville vi från början skapa en ny majoritet som vi tror ska hålla den här mandatperioden och grunden var vårt handlingsprogram för de kommande fyra åren och de som låg närmast oss i de frågorna det var de här två partierna, säger han.

Och nu blir det två nya kommunalråd i Sandviken...

- Ja, det stämmer också. Visserligen bara på 30 procent, men de kommer ju att ingå i kommunledningen och ska de vara med så ska de väl vara med fullt ut.

Det blir Aage Hansen i Ny Ordning och Per-Johan Emtell i Miljöpartiet...

- Ja, vad jag förstår så blir det väl så.

Vad händer nu närmast?

- Ja, närmast så måste vi ganska omgående sätta oss ned och gå in mer i detalj hur samarbetet ska gå till. Spelregler och någon form av politiskt program som vi ska driva de kommande fyra åren, säger han.

Socialdemokraterna är ju ganska stora i Sandviken jämfört med Ny Ordning och Miljöpartiet - kommer de ha någon makt i praktiken?

- Ja, det tror jag. Vi är inte bara ute efter att få ett antal mandat utan vi ser också som en fördel att de partier som vi samarbetar med kommer att tillföra något också, säger Hans-Olof Frestadius, socialdemokrat.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista