Ljusdal

Nedläggning av psykrehab väcker blandade reaktioner

1:47 min

Psykrehab i Ljusdal läggs ner vid årsskiftet. Gruppen, som tog hand om psykiskt sjuka, var ett unikt samarbete mellan kommun och landsting och åsikterna går isär om nedläggningen är bra eller dålig för patienterna.

– Jag hoppas att det inte kommer att innebära några större märkbara negativa förändringar, säger vårdenhetschefen för psykiatrin i Ljusdal, Curt Rann.

Fram tills nu har alltså psykrehab varit en grupp som ansvarat för allt. Det här var ett unikt sätt att sköta psykvården på när idén kom 1994, men nu ska man alltså dela upp det på kommunen och landstinget. Så när tänkte man fel, då eller nu?

– Jag tyckte då att man tänkte rätt, det var en järv och unik lösning som man valde, säger Curt Rann.

Så vad hände med den här fina tanken? Ann-Sofie Forsberg är enhetschef för psykiatrin i Ljusdal:

– 1994 hade kommun och landsting mer resurser. Det har blivit en förändring i arbetssättet. Tidigare hade man mer tid och stöd från öppenvården än vad man har kunnat få i dag, säger Ann-Sofie Forsberg.

Kritiker som vi har pratat med är rädda för att de psykiskt sjuka ska hamna i kläm mellan två myndigheter. 

– Jag ser det inte så utan det bygger på att vi samverkar och fångar upp personer som behöver vårt stöd och insatser. Det är att kunna arbeta patientsäkert som gör att det här blir bättre, säger Ann-Sofie Forsberg.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista