SJ satsar på säkerhet och ändrar restidsgarantin

SJ redovisar en vinst före skatt på 169 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med 198 miljoner kronor under samma kvartal i fjol, och motsvarar ett vinstfall på 15 procent. Samtidigt satsar SJ i år runt 200 miljoner kronor på bland annat säkerheten i tågtrafiken, och förändrar villkoren i restidsgarantin.

Under det tredje kvartalet sjönk SJ:s nettoomsättning från 2 095 till 2 054 miljoner kronor. Även avkastningen på eget kapital sjönk.

SJ satsar i år cirka 200 miljoner kronor på åtgärder för att klara säkerheten i tågtrafiken och för att förstärka SJ:s trafikledning.

På så sätt ska SJ få möjligheter att höja kvalitet och service i besvärliga trafiksituationer. Enligt vd Jan Forsberg genomförs det mesta av åtgärdsprogrammet enligt tidsplanen.

Under hösten 2011 ska 20 nya snabbtåg sättas in för att komplettera de nuvarande snabbtågen X2000.

Dessutom söker SJ nu efter en ersättare till dagens snabbtåg och räknar med att före årets slut föreslå styrelsen en investering på 20 nya höghastighetståg med en maxhastighet på 250 kilometer i timmen.

Det handlar om en investering på fem miljarder kronor.

SJ förändrar också sin restidsgaranti, alltså möjligheten för resenärerna att få ersättning när tågen blir mycket försenade.

Tågresenärerna ska kunna välja antingen kontant ersättning eller värdebevis, som gäller när man köper en ny resa.

Väljer man värdebevis kompenseras man redan när tåget är minst en halvtimme försenat.

Vill man ha kontant ersättning får man kompensation när tåget är en timme försenat eller mer.

De åtgärder som SJ sätter in för att förhindra det kaos som uppstod i vintras handlar bland annat om ökad kapacitet hos verkstäderna och fler avisningsanläggningar.

Enligt vd Jan Forsberg står SJ starkt i dagsläget.

"Men med den osäkerhet som råder inför avregleringen och med de framtida investeringsbehov vi har i bland annat nya fordon känns framtiden osäker. Alldeles särskilt svår känns förutsättningen för de fordonsinvesteringar som behöver göras; att vi inte med säkerhet vet om SJ får möjlighet att bruka dessa", skriver Forsberg i delårsrapporten.

Forsberg konstaterar att resultatet är något sämre än under samma kvartal i fjol.

"Periodens resultat har påverkats av de åtgärder som genomförs för att stärka leveranskvaliteten och förbättra servicen gentemot våra kunder", skriver han.

Inför vintersäsongen löper SJ:s åtgärdsprogram "som planerat", skriver Forsberg.


TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista