Drömmen om Gävles jättearena sprack

Idag kom dråpslaget mot drömmen om en ny superarena i Gävle. Hockeyklubben Brynäs sa idag nej till bygget och tänker istället själva bygga om den gamla vanliga Gavlerinken för omkring 150 miljoner kronor.

Brynäs investerar därmed bara hälften av vad en helt ny evenemangsarena skulle kosta. Orsaken är att klubben tycker att ett nybygge medför för stora ekonomiska risker.
Omkring 300 miljoner kronor skulle nytt hockeytempel i centrala Gävle kosta och så sent som i förrgår sa arenaföreningens projektledare Stefan Holmgren att finansieringen i stort sett var i hamn. Några namn på sponsorer har emellertid inte presenterats, vilket enligt Brynäs ordförande Anders Hedin har tolkats som att pengarna inte finns.
Därmed blir det ingen ny storstilad jättearena i Gävle.
Hockeyklubben Brynäs styrelse har i stället bestämt att Gavlerinken ska byggas om för halva priset av en ny, alltså uppskattningsvis 150 miljoner kronor.
Den slitna betongkänslan i Gavlerinken ska göras om till en mer modern, bekvämare och större arena med större möjligheter att arrangera stora konferenser och evenemang som exempelvis melodifestivalen.
Den ombyggda Gavlerinken som blir klar om drygt två år ska locka upp mot ett par tusen fler besökare per hockeymatch, uppger Brynäs ordförande Anders Hedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista