Personal vill ta över sjukhus

Ett personalstyrt sjukhus kan med nya arbetssätt rädda sjukhuset i Bollnäs och säkra den framtida sjukvården i Södra Hälsingland. Det menar en personalgrupp från sjukhuset, primärvården och kommunen, som nu har för fram förslaget till landstingsledningen.
Personalgruppen har utarbetat en modell som kallas Neon vilket står för nya effektiva organisationsnivåer.Modellen går ut på att sjukhus, primärvård och kommun arbetar närmare varandra genom ett större personalengagemang från dom anställda. Många detaljer återstår ännu att finslipa i personalförslaget, exempelvis hur många vårdplatser som det ska finnas och vilken typ av vård som ska ges. Personalgruppen är övertygad om att om bara landstinget lovar att dom får prova i fem år kommer det bli lättare att rekrytera läkare. Dessutom blir vården blir effektivare och uppskattningsvis mellan 50 och 60 miljoner billigare, hävdar man. Landstingsrådet Ingrid Liljegrääs säger i en kommentar till SR Gävleborg att hon är mycket positivt inställd till förslaget. Det är bra att personalen engagerar sig och försöker göra det bästa av de resurser som faktiskt finns, menar hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista