A non smoking generation besökte idag Bergbyskolan. Foto: Johannes Kvist
Gävleborg

"Det är coolt att röka"

1:30 min

Idag börjar "Tobaksfria veckan" runtom i landet. En vecka där frågor kring tobaksanvändandet sätts i fokus i länets kommuner. Något som märktes bland annat på Bergbyskolan idag.

– Jag tycker att det är coolt att röka, säger handledaren från A non smoking generation.

Men ingen av de 20-talet nionde klassare som med slutna ögon fick svara på påståendet räckte upp handen. Just bergbyskolan är en av två skolor i Gävle kommun som valts ut att delta i projektet Tobaksfri DUO, ett projekt som Johnny Gustafsson, Drogsamordnare vid Socialtjänsten i Gävle leder.

– Det innebär att en ungdom i årskurs sex skriver ett kontrakt med en vuxen som är tobaksfri. Då kommer man överens om att man inte ska använda tobak under högstadietiden, säger Johnny Gustafsson.

Nu finns det bara två skolor med, men om Johnny Gustafsson får som han vill så ska alla skolor i Gävle kommun ingå i det DUO-projektet:

– Om vi lyckas med det så kommer vi, per automatik, få färre ungdomar som provar alkohol och färre ungdomar som provar narkotika.

Isak Brunstedt som går i årskurs 7, skrev på kontraktet förra året och då med sin pappa. Ett beslut som inte var speciellt svårt att ta:

– Det är dåligt att röka, säger Isak Brunstedt.

Hur svårt blir det att hålla  det här?

– Det blir nog ganska lätt säger Isak Brunstedt som inte är rädd för att grupptryck kommer att ha inverkan på honom.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista