Det blir en stram budget nästa år enligt landstingsrådet Ann-Margret Knapp. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
Landstinget

Stora besparingar i budgetförslag

Hälso- och sjukvården får 244 miljoner kronor mer nästa år och det blir oförändrad landstingsskatt på 11,17 kronor. Det beslutade landstingsfullmäktige nu under eftermiddagen när budgeten för 2011 togs. Men trots ett tillskott blir det fortfarande stora besparingar på 83 miljoner kronor för att uppnå de finansiella målen.

Vilka verksamheter som får ett tillskott och vilka som måste spara blir inte klart nu säger det avgående landstingsrådet Ann-Margret Knapp:

– Det som återstår är just fördelning till våra divisioner. I fullmäktige tar man nu beslut om vilka patientgrupper som ska prioriteras, men generellt räknas Hälso- och sjukvården upp, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp.

Enligt Knapp är det en stram budget nästa år beroende på att kostnaderna ökar fortare än intäkterna. Men Hälso- och sjukvården får ändå ett tillskott på 244 miljoner nästa år.

Besparingar
Trots det krävs kraftfulla effektiviseringar för att uppnå en budget i balans eftersom befolkningen minskar och blir allt äldre. Landstinget måste därför spara 83 miljoner nästa år och det ska åstadkommas genom att exempelvis minska antalet inhyrda läkare, jourlinjer och köpt vård. Men också genom att ha en gemensam inköpsprocess och anpassa bemanningen.

De medicinska prioriteringarna ska också ses över säger Ann-Margret Knapp:

– Man kanske inte behöver göra alla insatser som man gör under en diagnos idag. Och man kommer att diskutera frågor om vad som ska finnas inom ramen för offentligt finansierad sjukvård. Vi kommer att ställas inför utmaningen om vad patienten själv får betala, tillägger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista