Landstinget gör helt om: läkarsekreterarna går tillbaka till vårdenheterna. Arkivfoto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
Landstinget

Landstinget backar

1:29 min

Landstinget Gävleborg backar nu från den kritiserade omorganisationen av läkarsekreterarna, och nu ska 323 läkarsekreterare gå tillbaka till vårdenheterna. Omorganisationen kritiserades eftersom den hotade patientsäkerheten och beslutet välkomnas nu av facket.

– Det här har ju vi påtalat. Det är inte bra att man bygger utanför själva divisionerna. Det har ju inte fungerat bra, säger Lotta Eriksson på fackförbundet SKTF.

Det har stormat rejält kring landstingets omorganisation av läkarsekreterarna. Bland annat ledde det till försenade kallelser till patienter och att patientjournaler inte uppdaterades i tid. Med andra ord ett hot mot patientsäkerheten. Resultat av omorganistaionen är en besparing på 26 miljoner kronor och en minskning med 72 heltidstjänster. Av de ursprungliga 591 heltidstjänsterna som flyttades från vårdverksamheterna ska nu 323 flyttas tillbaka.

- Det är ny verksamhet som vi nu lägger tillbaka, inte samma som förut, säger Kent Larsson som är förvaltningschef inom Landstinget Gävleborg.

Och han vill inte erkänna att man gjorde fel, utan kallar tillbakagången för en utveckling av verksamheten. Men Lotta Eriksson på SKTF hävdar att personalen har mått dåligt:

– Det har inneburit en massa frustration, man vet inte vem man ska lyssna på och det har funnits dubbla budskap, säger hon.

Och enligt förvaltningschefen Kent Larsson ska nu en arbetsgrupp jobba med att ta fram en lösning på hur läkarsekreterna ska återgå till vårdenheterna. Den ska vara klar i 30 maj nästa år.

Om facket nu bjuds in till en arbetsgrupp tror du att man kommer lyssna mer er då?
– Ja det tror jag, det är jag övertygad om, säger Lotta Eriksson på SKTF. Man skulle ha lyssnat tidigare.

Staffan Mälstam
staffan.mälstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista