Yassin Mohamed hjälper somaliern Maryan Hussein på Invandrarcentrum. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
gävle

Ändrad flyktingmottagning skapar oro

1:58 min

Om en vecka ska arbetsförmedlingen börja ta hand om nyanlända flyktingar i stället för kommunerna. På Invandrarcentrum i Gävle är man orolig att invandrarna kommer att hamna mellan stolarna.

Cherstin Hansson, enhetschef på Invandrarcentrum, tror att det blir för mycket fokus på jobb istället för anpassning till vardagen trots att det handlar om flyktinginvandring.

– Man förhåller sig till dem som att de var arbetskraftinvandrare och det är helt olika. Flyktingar kommer från en krigssituation och det är inte alltid självklart att man kan gå ut på arbetsmarknaden efter någon månad, säger Cherstin Hansson.

Oerfaren Arbetsförmedling
Yassin Mohamed är somalier och jobbar nu på Invandrarcentrum med att hjälpa nyanlända när de kommer till Gävle. Han tror att många invandrare känner oro eftersom Arbetsförmedlingen inte har samma erfarenhet av flyktingarnas situation.

– De har med sig hemska upplevelser och många har förlorat sina nära och kära och jag förstår inte varför man slösar bort människor som har erfarenhet, kunskap och har jobbat många år, säger Yassin Mohamed.

Kommunen kommer fortfarande att ha den första kontakten och erbjuda svenska för invandrare och hjälpa till att hitta en bostad. Men sedan tar Arbetsförmedlingen och de så kallade lotsföretagen över ansvaret.

Krav på coacherna
Anders Kamf jobbar på Lernia som ska hjälpa invandrare i Gävle och Hudiksvall. Han betonar att deras coacher har kompetens att hjälpa flyktingar som har traumatiska upplevelser i bagaget.

– Vi ser gärna att de är studie/yrkesvägledare eller har någon form av beteendeutbildning med sig. Sedan har vi krav från Arbetsförmedlingen att man ska ha minst ett års erfarenhet av att jobba med nyanlända, säger Anders Kamf.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista