Kemisk process orsaken till muskelvärk, visar rapport med Gävleanknytning

En ny forskarrapport om orsakerna till muskelvärk presenterades idag - av bland andra forskare vid Belastningsskadecentrum vid högskolan i Gävle.

Belastningsskador står för 60 procent av de arbetsrelaterade sjukdomarna, men kunskapen om vad som händer i kroppen vid långvarigt, repetitivt arbete har varit dålig. Men nu vet man - det handlar om en kemisk process, enligt Mats Djupsjöbacka, som är chef på Belastningscentrum i Gävle. Något förenklat kan man säga att vid långvariga lågintensiva belastningar så förändras den kemiska miljön i muskeln på ett sådant sätt att nervsystemet reagerar, och i längden leder det till att koordinationen och samordningen försämras.

En av de viktigaste slutsatserna av rapporten är att företagshälsovården snabbt måste uppmärksamma om någon har börjat få värk. Om man går länge med värk kan den nämligen bli kronisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista