Arkivfoto: Scanpix
Gävleborg

Nya drog- och alkoholvanor

1:51 min

Fler pojkar använder narkotika men färre flickor dricker alkohol. Det visar den senaste gymnasieenkäten som genomförts bland elever i årskurs två i länets tio kommuner.

– Vi ska vara medvetna om att vi jobbar mot väldigt starka krafter som vill att våra ungdomar ska använda narkotika, säger Rolf Ångström som är chef för polisområde mellersta Gävleborg.

2010-års gymnasieenkät visar att Gävleborg följer rikstrenden att fler unga provar narkotika.

Flera exempel de senaste åren
I Gävle sticker en skola ut. Det är Thorén Business School där två av tre pojkar använt både narkotika och tobak. I Bollnäs har det varit problem med mycket droger det senaste året.

För ett år sedan avled en 18-årig flicka efter att ha tagit en överdos av GHB och i höstas skedde ett drogrelaterat mord.

I årskurs två på gymnasiet har 15 procent av pojkarna använt narkotika och 11 procent av flickorna.

"Alla vuxna har betydelse"
Christina Wall som är ordförande i Brottsförebyggande rådet, BRÅ i Bollnäs tycker ändå inte att det förebyggande arbetet varit misslyckat.

– Vi måste fortsätta och koppla in alla på bana. Man ser vikten av att vi är fler som jobbar med det här, det kan inte bara ligga på ett fåtal personer utan alla vuxna har betydelse, säger Christina Wall.

Ökat samarbete mellan kommun och polis
För ett år sedan startades ett samarbete mellan Bollnäs kommun och polisen för att bekämpa droger. Det här arbetet fortsätter och Jessica Ulvhag som är folkhälsostrateg och BRÅ-samordnare i Bollnäs tror att det finns en allmän vilja att jobba mot droger.

– Nu är folk less och nu vill man vara med och göra förändringen. Vi kommer att gå ut mer mot föräldrar och allmänhet för vi behöver mer tips och hjälp, säger Jessica Ulvhag.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista