Bert-Ola Gradin, AME. Foto: Agneta Sundberg Sr Gävleborg
BOllnäs

AME uppnår inte målet

"50 % är orealistiskt"
1:46 min

Arbetsmarknadsenheten i Bollnäs kommun nådde inte målet under året att hjälpa 50% av de inskrivna till arbete eller studier. Enligt den egna statistiken har 19% fått jobb.

Till Arbetsmarknadsenheten kommer de som har svårt att få jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Det kan handla om personer med olika typer av funktionshinder eller som har en dålig utbildning.

Målet för AME i Bollnäs kommun var att hjälpa hälften av de inskrivna till arbete eller studier, något som inte har uppmätts.

– Med tanke på den grupp människor vi talar om är 50 procent ett helt orealistiskt mål, säger Bert-Ola Gradin, tillförordnad enhetschef på lärande och arbete.

Enligt den egna statistiken har 19 procent fått jobb, något som man är nöjd med enligt Bert-Ola Gradin.

De som inte får jobb kan hamna på Arbetsmarknadsenhetens egna praktikplatser som exempelvis Arkion där man skriver in folkbokföringen i datorn. Där har 62 åriga Marlene Fröjd varit sen oktober 2005. Då hade hon gått arbetslös i ett halvår efter att ha blivit uppsagd från ett jobb hon haft i 29 år.

– Jag har varit här i över fyra år och jag trivs jättebra, säger Marlene Fröjd.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".