Klara Westerlund på kvinnojouren Blåklockan i Gävle. Foto: Johannes Kvist SR Gävleborg
Gävle

Manifestation mot kvinnovåld

Klara Westerlund: "Det är vanliga män som slår"
1:29 min

Antalet anmälningar om våld, hot eller ofredande mot kvinnor i länet har ökat kraftigt de senaste åren. Och i kväll kommer kvinnojouren Blåklockan i Gävle tända över 200 marschaller - en för varje kvinna som sökt stöd hos kvinnojouren i år, efter att ha utsatts för våld av en man.

- Det är ju en dag som firas internationellt sedan 1999 då den instiftades av FN för att just uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, säger Klara Westerlund, som arbetar på kvinnojouren i Gävle.

200 marschaller på Rådhustorget
I kväll kommer alltså över 200 ljuslågor att ge ifrån sig ett sken över Rådhustorget i Gävle - en marschall för varje ny kvinna som under året sökt sig till kvinnojouren Blåklockan.

För Anette Linde kom de första slaget från hennes man som en blixt från en klarblå himel.

- Vår dotter hade varit upp på natten så jag hade varit uppe med henne, och han skulle iväg och var jättearg. Jag vet inte vad som utlöste våldet men smällen bara kom. Så har det varit hela tiden att våldet har kommit utan orsak. Men jag blev jättechockad för jag hade inte varit med om något liknande tidigare, berättar Annette Linde.

Anmälningarna har ökat
Och antalet anmälningar om våld, hot eller ofredande mot kvinnor har i länet ökat kraftigt de senaste åren. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet anmälningar om kvinnofridskränkning - det vill säga fall av misshandel som sker inom en partnerrelation - tredubblats sedan år 2000 i Gävleborgs län.

- Man pratar inte så mycket i samhället om vad våld egentligen innebär. Man har en bild när man kommer till oss att man ska blåslagen och komma ifrån en socioekonomisk svår bakgrund, men så är det inte. Det är vanliga kvinnor som blir misshandlade och det är vanliga män som slår. Och den bilden tror jag inte vi får så mycket levererat till oss, säger Klara Westerlund, som arbetar på kvinnojouren i Gävle.

Manifestationen startar klockan 18, vid Södermalmstorg i Gävle.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".