1 av 2
Så här långt hade bockbygget hunnit vid halvtre-tiden i dag. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
2 av 2
Så här såg bocken ut vid 10-tiden i förmiddags. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg
Gävle

Årets julbock växer fram

1:21 min

Ett tiotal personer är nu i full gång med att sätta ihop årets julbock i Gävle. Benen är redan på plats, men man räknar inte med att blir klar förrän i morgon. Den kraftiga blåsten gör det svårare att montera ihop världskändisen.

- Blåsten kan vara lite besvärlig ibland. Det kan bli svårt att hantera skyliften om man står för högt upp i den samtidigt som det blåser, säger arbetsledaren Henrik Holm, för dagen rejält påpälsad.

I vilket skede är ni nu? (Vid tio-tiden på förmiddagen)

- Vi håller på med benen, och de är iväg och hämtar kroppen.

..och det står ett huvud här bakom.

- Ja, precis. Det ska ju monteras sist av allt och det blir i morgon som vi blir klara, säger Henrik Holm.

Hur mycket manskap går det åt för att bygga ihop den här?

- Ja, i dag är vi väl runt 8-10 personer, säger han.

Vad är det svåraste med det här jobbet tycker du?

- Det är ju inte direkt något som är svårt utan det är någonting som ska göras helt enkelt, säger Henrik Holm som är arbetsledare för andra året i rad.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Julbockens historik

Sedan 1966 har en gigantisk halmbock stått på Slottstorget i Gävle till jul.

Redan första året gick den upp i rök och sedan dess har den med jämna mellanrum bränts ned och julbockens öde är sedan många år en världsnyhet.

1976 körde till exempel en raggarbil sönder bocken och 2001 brändes den ned dagen före julafton av en amerikan som dömdes till en månads fängelse och 100 000 kronor i skadestånd.

2005 var en av gärningsmännen utklädd till tomte, och samma år kunde hela världen bevaka bocken via en webbkamera på kommunens hemsida, men länsstyrelsen menade att webkameran var olaglig eftersom man bakgrunden ibland var så pass tydlig att det gick att indentifiera personer som promenerade där.

2006 och 2007 impregnerades den 13 meter höga julprydnaden med flamskyddsmedel från England som används för att förhindra bränder i flygplan, och trots några attentatsförsök så blev julbocken bara lite svedd i kanten under de två åren.

Då förutspådde etnologen Lotten Gustavsson vid Stockholms Universitet att omvärlden skulle tappa intresset för julbocken i Gävle om den inte skulle brinna något mer.

De impregnerade bockarna fick också kritik för sin mörka och dyblöta halm och från 2008 var bocken utan flamskyddsmedel igen.

Redan 1988 kunde man satsa pengar på engelska oddslistor om julbocken i Gävle skulle överleva julen och 2006 kunde man slå vad på amerikanska spelsajter hur länge julbocken i Gävle kommer att få stå kvar.

2010 bevakades bocken dygnet runt av väktare och fick stå kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista