1 av 3
Foto: Angelica Ränttilä SR Gävleborg
2 av 3
Det är nyttigt att vara ute - det fick eleverna lära sig på temadagen. Foto: Angelica Ränttilä SR Gävleborg
3 av 3
Idrottslärarstudenten Lina Andersson och eleverna Sheila Perera och Emma Grelsson Foto: Angelica Ränttilä SR Gävleborg
Gävle

Vill lägga mer vikt på hälsa

1:52 min

Att må bra är viktigt i alla åldrar - även för att små barn ska klara skolan. När några Idrottslärarstudenter från Högskolan i Gävle i dag höll temadag på Friskolan Lyftet så handlade det om vikten av att må bra. Studenterna vill nu att det läggs mer fokus på hälsa i skolan.

- I dagens samhälle och allmänt ute i världen så har ju hälsan egentligen gått åt andra hållet - att man har fått sämre hälsa. Därför är det viktigt för dagens unga att få veta att det är väldigt viktigt med hälsa, säger Lina Andersson, en av studenterna på högskolans idrottslärarutbildning.

Vill lägga mer vikt på hälsa
Skolämnet idrott och hälsa har länge varit fokuserat på idrott, men nu vill lärarstudenterna lägga mer vikt på hälsa. Det är mer än att röra på sig som krävs för att man ska må bra.

Åttondeklassarna Emma Grelsson och Sheila Perera tycker att det var roligt med lite variation på schemat och kul att få prova på något annorlunda en dag i skolan. Så här säger de om vad som är det första de tänker på när de hör ordet hälsa:

- Äcklig mat! Nej, jag vet inte. Jag tänker mest på idrott och bra mat.

Har ni lärt er något nytt i dag då?

- Ja. Det är inte bara idrott utan det är hur man mår också.

Lärarstudenterna tror att om man rör sig och mår bra går det också bättre i klassrummet, för att det då senare blir lättare att slappna av. Från åttendeklassarna Emma och Sheila ska vi vidare till åttaåringarna Olivia och Serena. De tyckte hälsodagen var kul, och har deltagit i många av de aktiviteter som erbjöds. Bland annat avslappning, pyssel, utomhuslek och att göra smoothies:

- Vi har lekt lekar, vi har ätit frukost.

Ni har lärt er en massa om hälsa. Vad är hälsa för er?

- Att vara ute och leka.

Och du säger?

- Att äta frukost.

Angelica Ränttilä
Nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista