Gävle Sjukhus. Foto: Landstinget Gävleborg
landstinget

Enkelrum ska stoppa vinterkräksjukan

Margareta Ehlin, lokalsamordnare: "I dag måste vi tömma en hel vårdsal"
1:48 min

I Gävle så bygger nu landstinget bort vinterkräksjukans härjningar på sjukhusavdelningarna. Som ett led i landstingets planerade miljardinvestering i nya lokaler ska nämligen fler enkelrum byggas på sjukhusen. Och det är avgörande för bekämpandet av smittspridningen, säger Margareta Ehlin, lokalsamordnare vid Gävle sjukhus.

- Vid magsjukefall måste vi tömma en hel vårdsal i dag. Vi kommer att bygga om våra vårdavdelningar till två salar och få fler enkelrum, säger Margareta Ehlin, lokalsamordnare vid Gävle sjukhus.

Är det vinterkräksjukan som ska bekämpas?

- Inte bara det, utan vi vill ju också att det ska bli bättre miljö för patienterna - lite mer privat, säger hon.

Och många patienter är positiva - vi hör Ingrid Brusven-Holm från Söderhamn:

- Enkelrum - absolut! Det är ju perfekt!

Varför då?

- Det är inte så roligt att ligga åtta personer i ett rum. Det gjorde jag sist jag var här och det var lite väl häftigt.

Men både Lennart Stark och Lena Nordström tycker att stora salar också KAN ha fördelar:

- ja, träffar man bra kompisar så är det ju jättebra, men är man riktigt sjuk så är det väl skönt att ligga ensam, säger Lennart.

- Det kan vara skönt med gemenskap men ändå skönt att vara ensam, säger Lena.

Vad föredrar du?

- Gememskap, säger hon.

Ett patienthotell i Gävle och nya operationssalar i både Gävle och Hudiksvall är vid sidan av byggsatsningar på nya parkeringsplatser, sterilcentraler och vuxenpsykiatriska vårdplatser några av de många tunga byggprojekt som Landstinget planerar just nu. Att sedan exempelvis den nedslitna Onkologen i Gävle äntligen får nya enkelrum är bara en liten men viktig del av den stora byggsvängen säger Margareta Ehlin:

- Ja, absolut. Att ha egen dusch och toalett är självklarhet.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".