Långtradarna står stilla i högerfilen och bilarna passerar till vänster. Foto: Jens Svensson
Hälsingland

Dödsolycka i Harmånger och stopp på E4

Peter Hillblom satt fast på E4: "Det är totaltjockt hela vägen"
1:45 min

Under dagen har det varit stora trafikproblem på E4:an i länet på grund av kraftigt snöfall och halt väglag. Bland annat har en dödsolycka inträffat i höjd med Harmånger där en 20-årig man från Västernorrland avled. I höjd med Enånger var det stopp i trafiken i flera timmar efter en olycka.

Snön har fallit tungt över Gävleborgs kustlandskap under torsdagen och det i kombination med halt väglag har orsakat stora problem för bilisterna. Sikten har varit mycket begränsad.

Vid olyckan på E4 i Harmånger kom en bilist som färdades söderut plötsligt över i mötande körfält. Bilen kolliderade med en personbil som färdades norrut, och föraren av det norrgående fordonet - en 20-årig man från Västernorrland - avled troligen omgående. Föraren av det södergående fordonet fördes med allvarliga men icke livshotande skador till Hudiksvalls sjukhus.

Vid Enånger var sju fordon, tre bilar och fyra lastbilar, inblandade i en olycka vid lunchtid. Flera ambulanser kallades till platsen och enligt de första uppgifterna fick två personer fick föras till sjukhus, men inga allvarliga personskador har rapporterats.

En av lastbilarna har inte gått att få bort från vägen på grund av att den behövde lastas om. Först vid halv åtta-tiden på kvällen kom en ny lastbil till platsen så att omlastningen kunde inledas.

Det var totalstopp på vägen under flera timmar. Vid midnatt började trafiken att släppas på växelvis.

Även vid andra platser längs E4 har det blivit stopp i trafiken efter att lastbilar blivit stillastående.

"Försök att stanna hemma"
Och Lennart Juhlin på Norrhälsinge räddningstjänst avrådde på eftermiddagen alla som inte måsta att ge sig ut i trafiken ikväll:

- Ja, som det ser ut just nu så är ju uppmaningen att försök stanna hemma om ni inte behöver ge er ut, säger Lennart Juhlin.

Ovädret skapade totalstopp i trafiken.

Bilar på väg söderut strax söder om Enånger.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".