Facebookgruppen ute i verkligheten för att samla in namn. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
Gävle

Namninsamling mot personrånen

Tomas Groop följer med facebook-gruppen på stan
1:26 min

I dag lämnade facebook-gruppen "Ett tryggare Gävle" internet-världen för att livs levande samla in namnlistor på Stortorget i Gävle. Namnen ska lägga tyngd bakom gruppens protester mot det ökande antalet personrån i Gävle och Gävleborna visade sig vara snabba att skriva på.

- Nu står vi på Stortorget och samlar in namn som ska vidarebefordras till kommunpolitiker och socialtjänsten, säger Veronica Nilsson, som är inititativtagare till Facebookgruppen mot personrån i Gävle.

Polisens speciella personrångrupp förstärker inför den här lönehelgen. Ungefär 15 man har man att tillgå - tycker du att det räcker?

- 15 personer är bättre än två - självklart. Sedan tror jag att det inte spelar någon roll om det är lönehelg eller om det är mitt i en månad - även om de plockar in de som misstänks för rånen för det kommer nya hela tiden, säger Veronica.

Hur många namn har du fått in i dag?

- Runt 500 namn.

Är du nöjd?

- Jag är jättenöjd! säger initiativtagaren Veronica Nilsson.

Polisen förstärker bevakningen
Förutom att förstärka bevakningen på gator och jobbar just nu gävlepolisens rångrupp med ett 40 rånfall och har totalt förhört okring 100 vittnen och misstänkta gärningsmän.

Gruppen har gripit en 13-åring och två 15-åringar som varit inblandade i grov stöld och försök till rån. 15-åringarna ska åtalas och alla har överlämnats till socialtjänsten i Gävle för vård.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".