Långtradarna står stilla i högerfilen och bilarna passerar till vänster. Foto: Jens Svensson
hälsingland

Dödsolycka i Harmånger

1:25 min

Vädret fortsätter att ställa till stora problem i trafiken. Flera olyckor och avåkningar har inträffat längs E4:an under dagen. Bland annat har en dödsolycka inträffat i Harmånger och just nu är det totalstopp i norrgående riktning på E4:an vid Enånger där flera bilar och långtradare var inblandade i en olycka.

När det gäller olyckan på E4 i Harmånger så inträffade den när en bilist som färdades söderut plötsligt kom över i mötande körfält. Bilen kolliderade med en personbil som färdades norrut, krocken var oundviklig.

Föraren av det norrgående fordonet avled troligen omgående. Föraren av det södergående fordonet fördes med allvarliga men icke livshotande skador till Hudiksvalls sjukhus.

När det gäller olyckan vid Enånger där sju fordon var inblandade - tre bilar och fyra lastbilar - så kallades flera ambulanser till platsen och två personer fick föras till sjukhus enligt de första uppgifterna.

- I norrgående riktning har det varit totalstopp sedan olyckan och kommer att vara ett tag till innan alla fordon har bärgats, säger Kenneth Fredén, insatsledare på Norrhälsinge Räddningstjänst till Radio Gävleborg.

När olyckan inträffade vräkte snön ner och det var halt väglag och snörök.

"Tre mil bilköer"
- Långtradarna står ju dubbelvikta på E4 och de måste lossas innan man kan få bort dem. Det innebär att det är tvärstopp i norrgående riktning i Enånger. Det vi har gjoft är att öppna ett äldreboende i Enånger som tar emot de som sitter i bilarna och fryser efter E4, säger Lennart Juhlin som är räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

Hur många uppskattar du sitter och väntar i bilköer just nu?

- Ja, om jag förstår det rätt så är det köer ända upp till Hudiksvall och det betyder att det är tre mil bilköer, säger Lennart Juhlin, som avråder alla som inte måste att ge sig ut i trafiken i eftermiddag:

"Försök stanna hemma"
- Ja, som det ser ut just nu så är ju uppmaníngen att försök stanna hemma om ni inte behöver ge er ut, säger Lennart Juhlin, räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

Ovädret skapade totalstopp i trafiken.

Bilar på väg söderut strax söder om Enånger.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista