1 av 2
Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
2 av 2
Den nya idrottshallen från utsidan. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
Österfärnebo

Äntligen invigs idrottshallen

1:43 min

I dag invigs Österfärnebos efterlängtade idrottshall. I 22 års tid har man arbetat för att den ska byggas och nu är den alltså klar. I den nya hallen kommer till exempel fotboll, volleyboll och tennis kunna spelas, något som inte var möjligt tidigare då gymnastiksalen var alldeles för liten.

- Det är större utrymme att röra sig på.

- Den är jättestor! Tre gånger större.

- Det finns sex basketkorgar - och så är den stor!

Så beskriver några elever hallen.

Ja, att den nya idrottshallen är så pass mycket större än den gamla är det som eleverna på Österfärneboskolan är mest stolta över. Här kommer sex bollsporter kunna utövas och en mängd lekar.

De har kämpat länge
Men vägen till hallen har varit lång - för i över 20 år har österfärneboborna arbetat för att få ett godkännande till den hall som i dag invigs.

En av de som länge varit med och kämpat är Petra Larsson som är idrottslärare. Och för henne och många andra är den efterlängtad.

- Vi har ju kämpat ganska intensivt för det här så nu känns det helt underbart!

Hur viktigt är det för ett samhälle som Österfärnebo att ha sin egen idrottshall?

- Jag tror att det kan innebära en stor förändring. Vi hoppas att det ska flytta mer folk till Österfärnbo, och främst för våra ungdomar som har haft en idrottshall på 10 x 16 meter så kommer det att bli ett stort uppsving för idrotten, tror jag, säger Petra Larsson.

I den nya hallen kommer till exempel fotboll, volleyboll och tennis kunna spelas, något som inte var möjligt tidigare då gymnastiksalen var alldeles för liten, säger Petra Larsson.

- Nu får de ju möjlighet att prova på sådana sporter som alla andra elever kan.

Så undervisningen kommer att förändras?

- Det kommer den att göra - till det bättre hoppas jag! avslutar idrottsläraren Petra Larsson.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista