Säverstaverket i Bollnäs. Foto: Bollnäs Energi
Bollnäs

Fjärrvärmestoppet åtgärdat

1:18 min

Vid sjutiden på måndagsmorgonen blev det helt stopp på fjärrvärme-distributionen i Bollnäs centrum efter ett läckage i värmeverket i Säversta. Vid elvatiden var felet åtgärdat men det väntades ta flera timmar innan allt var som vanligt.

-- Det är tre pumpar som har tvärstannat av någon anledning och då har vi fått en tryckstöt i rörsystemet och två packningar har gått läck på utgående fjärrvärme, säger Bollnäs energis vd Mikael Strandberg.

Som Bollnäsbo är man van vid att det bolmar rök ur de två stora skorstenarna vid värmeverket i Säversta, men den här morgonen kom ingenting.

Det var en olycksbådande syn för alla som har den kommunala fjärrvärmen som enda värmekälla. Ute var det nämligen 10-12 minusgrader. Men situationen var ändå bättre än vad man trodde till en början.

– Man befarade att det skulle vara ännu värre innan vi kunde se var läckorna var någonstans, säger Mikael Strandberg.

Kan ni förebygga det här så att det inte händer igen?

– Det är klart att vi ska försöka utreda vad som har orsakat det här och då ska vi göra allt som vi kan för att det inte ska hända igen.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista