söderhamn

Fler SD-avhopp i Söderhamn

1:41 min

Sverigedemokraten Anita Nordkvist lämnar Sverigedemokraterna och blir därmed den fjärde Sverigedemokraten i Söderhamn som hoppat av. Den tredje var Christel Andersson som hoppade av i lördags. Anita Nordqvist känner sig sviken av distriktets partiordförande Roger Hedlund som raderade henne från partiets hemsida.

– Utan att säga något till mig har han tagit bort mitt namn på hemsidan, mitt telefonnummer, att jag stod som gruppledare, och texterna jag hade skrivit var borta. Hur kan man bete sig på det här viset i ett seriöst parti?, säger Anita Nordqvist.

Trots Sverigedemokraternas valframgång i Söderhamn där partiet fick 11,6 procent av rösterna verkar det mesta vara kaos, med olika fraktioner som vill olika saker i den tänkta fullmäktigegruppen.

Anita Nordkvist är en av få med tidigare politisk erfarenhet och såg fram emot rollen i kommunstyrelsen. Nu får hon istället gå sedan också partidistriktet tagit ställning mot henne.

Anita Nordkvist och Christel Andersson, som nu alltså lämnar Sverigedemokraterna, kommer dock att behålla sina platser i Söderhamns kommunfullmäktige som så kallade politiska vildar, med mandat att rösta hur de vill.

SD:s distriktsordförande Roger Hedlund menar att menar att partiet var tvunget att agera.

– De hotade med att bli politiska vildar om de inte fick som de ville och ett sådant förfarande kan vi inte acceptera, då måste vi agera, säger Roger Hedlund.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista