Imorgon betalas jordbruksstödet ut till länets lantbrukare. Foto: Scanpix
Gävleborg

Gårdsstöd till bönderna

1:26 min

I morgon den första december får många lantbrukare i Gävleborg ett välbehövligt tillskott i kassan, då betalas nämligen det EU-finansierade gårdsstödet ut till de allra flesta som ansökt om det.

Och gårdsstödet är nödvändigt för att överleva som lantbrukare i Sverige i dag. Det säger Jan Thorén som är Länsförbundsordförande för LRF Gävleborg.

– Har vi inte det här gårdsstödet så blir det inte mycket jordbruk kvar i Gävleborgs län. Det är inte någon snäll allmosa från dem där ovan utan det är en kompensation i systemet, för lägre produktionspriser för oss som brukare, säger han.

Runt 120 miljoner betalas ut

Runt 120 miljoner kronor i gårdsstöd kommer i år att betalas ut till runt 2 100 lantbrukare i Gävleborg.

– Det är en betydande del av lantbrukarnas inkomster och betyder ganska mycket för de flesta företagen, det säger Jenny Larsson som är enhetschef för enheten för jordbrukarstöd vid Länsstyrelsen.

LRF Gävleborgs Länsförbundsordförande Jan Thorén, som själv är lantbrukare i Korskrogen norr om Ljusdal, tycker att gårdsstödet fungerar bra - men helst av allt skulle han vilja slippa vara beroende av stödet.

– Det bästa är om vi skulle kunna ha en produktion där vi får betalt för våra varor och det är vad vi alla vill ha men i dag har vi de här produktionsförutsättningarna med EU i dag.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista