Marlene Lindgren Sköld, Sven-Olof Hellkvist, Mats och Anders Ramstrand. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Söderhamn

Var ska missbrukarna ta vägen?

Bibliotekschef Nils Rundkvist: "Man pinkar på sig, man skiter på sig"
1:36 min

Biblioteket i Söderhamn används vintertid som värmestuga av stans missbrukare. Men nu har Stenbackens boende- och arbetskooperativ ansökt hos Söderhamns kommun om 50 000 kronor för att skaffa en lokal för att få bort missbrukarna från bibblan.

– Det behöver ju vara en lokal här i stan, det får inte vara för långt bort för då går man inte dit. Det borde finnas någon hyresvärd som skulle kunna tänka sig att hyra ut en lokal, säger Anders Ramstrand, ordförande för Stenbackens boende- och arbetskooperativ.

Problem på biblioteket
Den här dagen är det omkring åtta grader kallt och det blåser och snön yr omkring. Många har därför letat sig in i värmen på biblioteket i Söderhamn och den här eftermiddagen har det varit problem med missbrukarna

– Man pinkar på sig, man skiter på sig, det hände nyss här till exempel, säger bibliotekschefen Nils Rundkvist.

Har ni ingen annanstans att vara?

– Nej. Man går hit och läser morgontidningen, man kanske smiter ut och dricker en öl, man försöker att vara lite tyst då, säger en av missbrukarna.

Har ingenstans att hänvisa
Den första september i år drog projektet Trygg på stan i gång. Syftet är att skapa kontakt med missbrukarna och få bort dem från biblioteket och centrum men det är inte så lätt.

– Vi har ingenstans att hänvisa de, därför skulle vi behöva en lokal eller en värmestuga eller något, säger Marlene Lindgren Sköld, som jobbar på Stenbackens boende- och arbetskooperativ.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".