Nordanstigs kommun. Foto: Linnéa Ericsson SR Gävleborg
Nordanstig

KD kritiska till samarbete

2:20 min

I går gick partier i Nordanstig ut och föreslog en så kallad supersamverkan, där alla partier utom Sverigedemokraterna och Folkpartiet ska bilda majoritet. Det fick Kristdemokraterna att gå i taket.

– Det finns spelutrymme i ett fullmäktige med 31 ledamöter varav 25 ledamöter ingår i någon sorts samarbete men det finns ju också möjlighet att ha avvikande mening också, säger Stig Eng (C).

Det låter ju som en fantastisk lösning i Nordanstig men kommer alla partier att ställa upp på den här lösningen?

– Kristdemokraterna känner sig väldigt oinformerade och känner sig osäkra på hur de ska ställa sig.

Fram tills i går hade Maria Karström och Kristdemokraterna trott att man jobbade på ett alliansstyre i Nordanstig. Men sedan blev de alltså informerade om att de fanns med på ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet.

– Det här är ju ingenting som vi har varken varit med i diskussioner om, gått med på eller något annat. Det är inte okej, för det första att bli överkörd och för det andra så har vi sagt hela tiden vad det gäller Folkpartiet att man måste våga samarbete med varandra, säger Maria Karström (KD).

Varför går man fram med ett sådant här förslag och inkluderar er utan att prata med er?

– Jag har absolut ingen aning. Jag vet verkligen inte hur man kan göra någonting sådant, det är väl för att man inte tror att vi skulle säga ifrån. Jag är bestört och fattar ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista