1 av 3
World aids day. Arkivfoto: Scanpix
2 av 3
Signar Mäkitalo. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg
3 av 3
Malin Henriksson. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg
Gävleborg

Diskriminering i fokus på aidsdagen

1:38 min

En stor del av Sveriges hiv-positiva döljer att de är smittade på grund av rädsla för att diskrimineras. I dag under den internationella aidsdagen kommer man på flera platser i länet uppmärksamma frågor som rör hiv och fördomar kring sjukdomen.

I dag kommer Malin Henriksson från studentorganisationen "projekt 6" att dela ut kondomer och informera om riskerna med oskyddat sex på Högskolan i Gävle.

– Ett litet misstag kan leda till något som kan förändra hela ens liv. Det är jätteviktigt att man inte utsätter sig för en risk som man inte behöver utsätta sig för, säger Malin Henriksson.

Många aktiviteter i länet
Runtom i länets kommuner anordnas föreläsningar och aktiviteter som alla syftar till att informera om hiv. I Gävle ordnas till exempel ett fackeltåg och flera musik- och dansuppträdanden.

Men tanken med dagen är också att belysa de fördomar som fortfarande finns runt sjukdomen.

– På vissa arbetsplatser har det funnits en jargong där man i princip har talat illa om hiv-positiva, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Vad beror det på att rädslan finns med just den här sjukdomen?

– Att den är kopplad till sexualitet och att den är kopplat till negativt beteende som intravenös narkomani och homosexualitet. Man har en diskriminering mot de grupperna rent allmänt.

I Sverige finns det nästan 5 000 människor som har hiv, i länet är det drygt hundra personer.

Risk att diskrimineras
Enligt smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo är det fortfarande så att människor som lever med infektionen löper risk att diskrimineras, vilket gör att man ofta inte talar om att man är sjuk.

– För den som är hiv-smittad så är det nog ett problem som finns i vardagen för den som inte vågat gå ut med det. Och det är inte alla som är så starka, säger Signar Mäkitalo.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista