1 av 2
Foto: Sara Nilsson
2 av 2
Karin Wallin-Hedman. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Gävleborg

Bilar problem för långtradare

”Privatbilister hindrar lastbilar”
1:15 min

De senaste dagarna har det varit stora problem i trafiken med långtradare som fastat eller kört av vägen. Men ofta beror problem för den tunga trafiken på att privatbilisterna inte tar sitt ansvar. Det menar vägtrafikledaren Karin Wallin-Hedman i Järvsö.

– Jag ser väldigt mycket av privatbilisternas oförstånd i trafiken. De hindrar många gånger tunga transporter genom att inte hålla högre hastighet i uppförsbackar, säger vägtrafikledaren Karin Wallin-Hedman i Järvsö.

Efter de senaste dygnens snöväder och halka finns det många exempel på tunga lastbilar som helt enkelt inte tar sig fram. Är de då inte tillräckligt bra för svåra trafikförhållanden?

– Många av de här utländska långtradarna som kommer från till exempel Polen, Estland och Lettland är inte utrustade för svenskt väglag, det ser man när de står på stora rastplatser, säger Karin Wallin-Hedman.

Ska inte lastbilarna hålla sig hemma om de inte kan ta sig fram på vägarna?

– Hur ska vi då få våra varor levererade? Det är de som kommer med varor till sjukhus och fabriker. Alla leveranser måste ju kunna ske.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".