Centerpartiets Anders W Jonsson och Folkpartiets Hans Backman diskuterade hur ny integrationspolitik ska stoppa Sverigedemokraternas framfart i Söderhamn. Övriga på bilden: Moderaterna Tomas Tobé, Hans Sundgren och Viktor Wärnick. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Söderhamn

Integration genom jobb

”Söderhamn kommer att vara en av vinnarna”
1:44 min

Sverigedemokraternas valframgångar ska stoppas med ny integrationspolitik som presenteras i morgon. Det beskedet ger länets riksdagsledamöter från allianspartierna vid en träff i Söderhamn där SD var den stora vinnaren i valet med 11,6 procent av rösterna.

– Det är en tydlig signal från ett antal väljare att de inte tycker att svensk integrationspolitik fungerar, säger Tomas Tobé (M), riksdagsledamot från Gävle.

– Från att gå till att säga "välkommen till Sverige här försörjer vi oss på bidrag" går vi nu till att säga "här försörjer vi oss på eget arbete", säger Anders W Jonsson (C), riksdagsledamot från Gävle.

I morgon presenterar regeringen en ny reform för integrationspolitiken. Den så kallade arbetslinjen ska nu också genomsyra integrationspolitiken där ambitionen är att varje invandrares kunnande ska tas till vara på ett bättre sätt.

Omläggning av integrationspolitiken
I Söderhamn har de främlingsfientliga strömningarna avspeglats på valresultat där Sverigedemokraterna gick fram kraftigt. Oroande, tycker alliansen, men någon särbehandling för att möta partiet blir det inte.

– Det vi gör är en omläggning av integrationspolitiken i hela Sverige så att den blir mer likvärdig och ser till att de som kommer hit ska komma i arbete. Söderhamn kommer att vara en av vinnarna i den förändringen., säger Anders W Jonsson (C).

Vad tycker då Viktor Wärnick, ung moderatpolitiker i Söderhamn om beskeden från de mer garvade allianskamraterna.

– Det är självklart så att man inte kan särbehandla en kommun på rikspolitiken utan den ska ju gälla lika för alla kommuner i hela landet. Jag tror att den kommer att ha en stor påverkan på Söderhamns kommun, säger Viktor Wärnick (M).

Ångrar ni att inte integrationspolitiken togs upp mer inför valet?

– Ångrar är fel att säga, men jag tycker att vi ska vara lite självkritiska. Vi har inte tillräckligt många som jobbar i Gävleborg och vi skapar för lite jobb, säger Tomas Tobé (M).

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".