1 av 2
Gun Svärd, tidigare ordförande i hockeyföreningen, är ledsen över att isen mest är öde nu. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 2
Sabina Nordell och Katrin Åkerlund önskar att det fanns fler idrottsaktiviteter i Ockelbo. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
ockelbo

Idrottsföreningar hankar sig fram

1:41 min

Många idrottsföreningar i Ockelbo hänger på en skör tråd. De flesta föreningar har en ansträngd ekonomi och vissa har till och med tvingats lägga ner sin verksamhet.

Sabina Nordell önskar att det fanns mer att göra i Ockelbo.

– Det finns inte så mycket att göra egentligen, om man har andra intressen än fotboll och innebandy. Jag dansar ju, och om jag vill fortsätta med det så måste jag åka in till Gävle.

Hur känns det att det inte finns så många alternativ?

– Det känns ganska trist, för om det fanns fler alternativ så skulle man ju hålla på mer.

En del ungdomar har svårt att idrotta i Ockelbo. De flesta föreningar har en ansträngd ekonomi och från och med den här säsongen så går det till exempel inte att spela hockey i nån förening.

Kommunen sa nej till att bygga en ishall och ekonomin gick inte ihop. Så nu får föreningens omkring 70 medlemmar klara sig utan ishockey.

Det berättar tidigare ordförande Gun Svärd. Nu står hon med tårar i ögonen och blickar ut över den tomma isen.

-- Det har varit folk runt hela rinken som tryckt runt sargerna. När ungdomarna har spelat så har mamma och pappa och mormor och morfar samlats här och tittat på barnen som spelat ishockey. Men det är ingenting sådant nu. Det känns lite öde, säger hon.

Skolrust går före idrottshall

Men kommunen har inte tillräckligt med pengar för att stödja en ny ishall. Och dessutom prioriterar man andra saker.

-- Många skolfastigheter är i behov av rust och ombyggnation. Och tyvärr har vi inte kunnat öka föreningsstödet på flera år, säger kommunens kulturchef Lotta Wennlund.

Sabina Nordell önskar att det fanns fler idrottsaktiviteter i Ockelbo.

– Först och främst behövs det ju pengar för att man ska kunna hitta på något. Jag skulle vilja att det fanns mer dans, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista