Pensionären Lars-Olov Jansson är en av villaägarna som får höjd hyra. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
gävle

Kraftig höjning av Gävles tomthyror

1:43 min

Under 2012 kommer många villaägare i Gävle att få en rejäl höjning av sina tomthyror. Och Gävle rankas som den sämsta kommunen i landet när det gäller att hantera höjda tomthyror gentemot villaägarna. Det menar Lena Södersten som är jurist i Villaägarna riksförbund.

– Gävle är den kommun där politikerna än så länge inte har lyssnat på opinionen alls. Det har man gjort på alla andra håll, säger Lena Södersten.

2 600 villaägare i Gävle kommun kommer att få sina tomthyror rejält höjda 2012. Redan nästa år sker en stegvis höjning och det kommer att sluta på cirka 10 000 kronor per år, vilket är en fördubbling.

Pensionärer drabbas hårt
Men för Lars-Olov Jansson som har haft ett 60-årigt hyresavtal och betalade 114 kronor per år så blev höjningen betydlig mer: 12 590 kronor.

– Att en höjning skulle komma förstod man men nivån på den kan man däremot diskutera, säger Lars-Olov Jansson.

Många villaägare i Gävle som kommer att få den här höjda hyran är pensionärer. Lars-Olov Jansson hör till dem och om han nu istället vill köpa ut tomten till sitt hus kommer han få en extra kostnad på 360 000 kronor.

– Det har jag inte en möjlighet att göra eftersom jag är pensionär och har inte råd att ta ett lån.

Fick fel besked
De villaägare i Gävle som i god tid har ringt till kommunen för att få reda på hur mycket hyran kommer att höjas har fått 1 000 kronor som svar, när det i själva verket rör sig om minst fem gånger mer.

Det här retar Moderaten Gunilla De Maré som sitter i kommunstyrelsen och som kommer att kämpa för bättre information och att värdet på villatomten fryses till årets nivå.

– Besluten måste tas så att ingen drabbas och får lämna gård och grund säger Gunilla de Maré.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista