1 av 2
Många skidanläggningar satsar nu på att erbjuda aktiviteter i backarna även på sommaren. Det gör man till exempel i Kungsberget. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 2
Henrik Lingman och Jonas Lundblad berättar att man nästa sommar ska kunna ta liften upp och cykla ner för berget. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
kungsberg

Skidorter satsar på barmarksturism

"Barmarksturism är framtiden"
1:41 min

Nu räcker det inte att bara vara en ren skidort längre. Många skidanläggningar satsar nu på att ha öppet året runt och erbjuda till exempel cykling och vandring i bergen på sommaren.

Kungsbergets utvecklingschef Jonas Lundblad ser det hela som just utveckling.

– Jag tror att det är naturligt. Det finns ju liftar, så varför ska man inte kunna använda dem på sommaren för att ta sig upp och cykla, vandra eller titta på naturen?

Jonas Lundblad säger att en fördel är att de redan har boende, restauranger och hotell.

– Det känns lite onödigt att inte använda allt på sommaren, säger han.

Är det här något som krävs för att hänga med i utvecklingen?

– Ja det tror jag, att man blir duktig på barmarksidan året runt.

I skidbackarna är det snö så långt ögat kan nå nu och snökanonerna går för fulla muggar. Och just när förberedelserna inför vintersäsongen är som mest intensiva så planerar man också inför en sommarsäsong.

Tanken är att man snart inte bara ska kunna åka skidor utför backarna, utan även kunna cykla ner. Och den här utvecklingen, att många skidanläggningar vill vara ett turistmål även på sommaren inte bara på vintern, är något vi kommer att få se mer av tror Jonas Lundblad.

– Det tror jag. Jag tror att vi kommer att få se att anläggningar tänker ett steg till. I Järvsö har de en skidbacke och zoo bredvid. Den utvecklingen tror jag kommer mer, att man bygger för året runt-verksamhet.

Och det finns en efterfrågan.

– Det är jättemånga som är intresserade. Varje vecka får jag samtal från folk. Det bubblar nu och vi ska försöka forma det på något bra sätt.

Går det att överleva som bara skidanläggning på vintern?

– Klart att det går att överleva, men jag tror att man får en bättre utveckling om man får det att snurra året runt.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".