Restaureringen är ett samarbete mellan Stora-Enso, här representerat av distriktschef Henrik Lenning, Ljusne flugfiskeklubb med Alf Modig och Janne Lundstedt i Söderhamns fiskeprojekt. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
söderhamn

Skärjån blir flugfiske-eldorado

1:43 min

Skärjån i södra delen av Söderhamns kommun håller på att förvandlas till ett eldorado för flugfiskare. 3,5 miljoner kronor har satsats för att öringen att åter ska vandra i vattensystemen mellan Axmar och sjön Tönsen söder om Kilafors.

– Det har inte funnits lekplatser för fisken och därför har den inte kunnat reproducera sig på rätt sätt. Det som är gjort nu är för det första att det blir ett reservat och sedan att anskaffa fler lekplatser och se om det har varit boven i dramat, säger Janne Lundstedt som är fiskeutvecklare på Söderhamn kommun.

I begynnelsen var Skärjån på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland ett paradis för havs- och insjööring. Sedan kom skogsbruket och ån byggdes om till flottarled.

Långt restaureringsarbete
Restaureringen av vattensystemet har pågått sedan mitten av 80-talet. Men det är först nu som verkliga resultat har kunnat uppnås med hjälp pengar från länsstyrelsen och de EU-medel som bekostar Söderhamns fiskeprojekt.

– Det de har gjort nu med maskiner och lekgrus är ovärderligt om man ser till arbetskraft, säger Alf Modig i Ljusne flugfiskeklubb.

Klubben arrenderar vattensystemet och flera medlemmar har lagt ned åtskilliga ideella arbetstimmar för att få ordning på ån.

Klart före sommaren
Innan sommaren ska återställandet av Skärjån vara avslutat för sedan går Janne Lundstedt i pension. Under sju år har han sett till att 22 miljoner kronor plöjts ned i Söderhamns vattensystem, frågan är om allt tar slut nu?

– Jag kan inte säga exakt hur det blir men vi är inte riktigt klara med det här, säger Janne Lundstedt.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista