Jack Sjöblom skulle säga upp bekantskapen med en kompis som tar droger.
Hudiksvall

"Lättare att få tag på cannbis än sprit"

Josef Wiklund, polisen: "Det finns en stor acceptans bland unga att ta droger"
1:48 min

Allt fler unga testar droger, visar färsk statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotika. I Hudiksvall greps ett tiotal unga för cannabis-bruk vid en polisrazzia för en månad sedan, och tillgången på narkotika är mycket stor, enligt Maria Lövgren, alkohol- och drogsamordnare.

– En kille beskrev det för mig som att det var lättare att få tag på Cannabis än att köpa ut på systemet, säger Maria Lövgren.

Det är på hemmafester som de flesta ungdomar kommer i kontakt med narkotika för första gången, enligt ungdomarna här i Hudiksvall.

Razzia
Hudiksvall har annars varit försonat från svarta rubriker kopplade till droger. Men under Halloweenhelgen greps ett tiotal ungdomar mellan 17 och 22 år för cannabisinnehav. Droger finns det gott om och Maria Lövgren som är alkohol- och drogsamordnare hoppas att razzian blir en väckarklocka.

-– Det är ju en signal till andra ungdomar att det de gör är ett brott mot en norm som råder i samhället. Det är illegalt, det är ett avvikande beteende, säger hon.

Fler ungdomar testar
Förra veckan presenterade Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, en rapport som visar att narkotikan fått ett starkare fäste bland ungdomar i Gävleborg. I Hudiksvall har arbetet mot droger högsta prioritet hos polisen, berättar Josef Wiklund som är enhetschef för Polisen i Norra Gävleborg.

–- Jag är bekymrad. Det finns en stor acceptans bland unga att ta cannabis, enligt Wiklund.

I årskurs två i gymnasiet har 15 procent av pojkarna använt narkotika och elva procent av flickorna. Men 19-årige Jack Sjöblom går emot i strömmen:

–- Om en nära kompis till mig skulle ta droger skulle jag säga upp vänskapen om han inte slutade.

Christian Höijer
christian.höijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".