Det är svårt att inse vad barn kan få utstå, säger Karin Planeskog, samordnare på familjecentrum i Bollnäs.
Gävleborg

"Föräldrarna ser inte problemet"

1:37 min

Många barn lever under utsatta förhållanden i hemmet, bland annat på grund av föräldrarnas missbruk. Det här diskuterades under barnkonferensen på Bollnäs Folkhögskola.
– Exakt hur många som berörs går inte att säga, men behovet av hjälp och stöd är stort, säger Barbro Wåger från Länsstyrelsen.

De här frågorna är tabu enligt Barbro Wåger:
– Barn ställer ju upp på sina föräldrar, tillägger hon.

På barnkonferensen delade flera kommuner med sig av sina erfarenheter när det gäller gruppstöd för utsatta barn. Carin Gisslen Schönning, jobbar åt studieförbundet Bilda och hon har en samordningsfunktion mellan skola och socialtjänsten i Söderhamns kommun.

Hon tycker det kan vara svårt att få igång barngrupper i en liten kommun eftersom föräldrar inte medger att det finns problem i familjen.

– Vi vill inte tro att de tar ett sådant ansvar som det berättas om här.  Att barn tar ansvar för att det ska vara lugnt och stilla i hemmet, att föräldrarna inte ska bråka och att barn ställer sig i skymundan.

På Familjecentrum i Bollnäs är det inte bara barnen som erbjuds gruppstöd utan även den nyktre föräldern berättar samordnaren Karin Planeskog.

– Det ska inte ligga ensamt på barnet att gå in i en förändring och försöka få stöd och hjälp. Utan då kan det vara tryggt att veta att mamma och pappa också går i en grupp och pratar, säger Planeskog.

Vad tror du att sådan här barnkonferens kan ge?
– Att samverkan är viktigt. Att skapa ett samarbete över organisationer och verksamheter, och att politiker är intresserade. Att vi satsar på våra barn.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista