Elgigantens reklamaffisch. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävleborg

Julklappskrediter kan leda till skuldfälla

1:44 min

Under julhandeln är det lätt att dra på sig dyra krediter, vilket kan leda till att man måste betala av julklapparna i fem års tid. Just nu lockar nämligen många företag oss konsumenter med erbjudanden om att handla julklappar på kredit utan ränta och avgifter.

– Man kanske inte har haft möjlighet att lägga undan pengar inför julen, och då är det lätt att ta en kredit, säger konsumentvägledaren Kristna Fält som jobbar på konsument Gästrikland:

Konsumentvägledaren Kristina Fält är bekymrad över att företag försöker få oss konsumenter att handla dyra julklappar på kredit eftersom hon vet att risken är stor att man hamnar i en skuldfälla.

– Man vill inte att konsumenterna ska betala i tid utan man vill att de ska vara försenade, för det är ju affärsidén, säger Kristina Fält.

"Upp till kunden att bestämma"
På stora affischer runt om landet, bland annat här i Gävle, utlovar Elgiganten upp till 60 månaders kredit, utan ränta eller avgifter. Eddy Hernandez är marknadsansvarig på Elgiganten och han tycker inte att reklamkampanjen är problematisk.

– Den planen vi erbjuder tillsammans med Handelsbanken är en tjänst som finns tillgänglig för våra kunder, sedan är det upp till kunden att välja vilket betalningssätt som passar bäst, säger Eddy Hernandez som inte vill spekulera i om den avbetalningslösning som Elgiganten erbjuder lockar till att man drar på sig skulder.

Reklamkampanj i jultid
Konsumentvägledaren Kristina Fält ser dock ett tydligt mönster i att företagens marknadsföring av krediter ökar i jultid.

– Tveklöst är det nog så att vid julhandeln så ökar erbjudandet om krediter.

Vad får det för konsekvenser för de som går i fällan?

– Om du tar en kredit på 60 månader - tänk att betala julklapparna i 20 år, säger konsumentvägledaren Kristina Fält.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista