gävleborg

Tågproblemen håller i sig - 20 nya snabbtåg är på gång

1:33 min

Trots att SJ har jobbat för fullt med att lösa alla tågförseningar sträckan Sundsvall - Stockholm så har problemen fortsatt även i dag. Just nu är det fem tåg inställda på sträckan.

– Vi kan inte säga exakt när varje avgång kommer att ske med tåg, utan vi får titta dag för dag tyvärr, säger Ulf Wallin, biträdande informationschef på SJ.

Så de som ska ut och resa i dag och i morgon - och kanske i övermorgon - får räkna med att åka med buss?

– Ja, det finns stor risk för det.

Dominoeffekt drabbar resenärer
Ja, ännu en dag med kaos inom tågtrafiken sträckan Sundsvall- Stockholm. Problemet är fortfarande det som hände i förrgår i Östergötland då en kontaktledning gick av på sju olika ställen. Detta kabelbrott är visserligen lagat men i och med att tåg stod stilla så har hela tågtidtabellen gått om intet efter en rejäl dominoeffekt.

I går fick 4 000 resenärer åka med ersättningsbussar. I dag i stort sett lika många. Och kassaklockan tickar. SJ får betala en miljon kronor om dagen för det här - men är beredd att rucka på reglerna när det gäller icke ombokningsbara biljetter om man vill åka tåg dagen efter.

"Ta kontakt med kundtjänst"
– När det är sådana här extraordinära situationer så är vi inte rigida utan då brukar vi lösa det. Jag rekommenderar de som inte kan resa att ta kontakt med kundtjänst eller om de vill förändra resan på grund av buss, säger Ulf Wallin, biträdande informationschef på SJ.

Tjugo nya snabbtåg är på gång
Det stora problemet för SJ är att tågåkandet har ökat med 40 procent och att det inte finns några tåg att ta till i reserv. Me just nu förhandlar SJ om att köpa in tjugo nya snabbtåg för flera miljarder som ska sättas in i september. Frågan är då om det räcker.

– När det blir sådana här problem med is på spåren som slår sönder en del tåg så då är det alltid problem, men givetvis hade det sett bättre ut i dag om vi hade haft tjugo tågset till att sätta in, säger Ulf Wallin som är biträdande informationschef på SJ.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Inställda tåg (Kl. 16.08)

Tre tåg från Gävle inställda:

17.57 till Sundsvall

18.50 till Sundsvall

20.06 till Arlanda, Stockholm

Två tåg Stockholm - Gävle inställda:

16.28 till Gävle, Sundsvall

17.21 till Gävle, Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista