1 av 2
Josef Wiklund, enhetschef polisen Norra Gävleborg. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Maria Lövgren, alkohol- och drogsamordnare på Beroendecentrum i Hudiksvall. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Hudiksvall

"Glöm körkort och visum"

"Unga vet inte vilka konsekvenser det får"
1:32 min

Polis och sociala myndigheter i Hudiksvall upplever att många ungdomar har en allt för avslappnad attityd till narkotikabruk. Nu vill man hjälpa ungdomarna genom att få dem att förstå vilka konsekvenser ett drogmissbruk kan leda till också på kort sikt.

– Att det är farligt skulle jag gissa att de flesta vet innerst inne, men inte konsekvenserna av att inte få ta körkort, att kanske inte få visum till utlandsresor, säger Josef Wiklund, enhetschef på Polisen i Norra Gävleborg.

Motiv till att avstå
För ett par decennier sedan hölls ungdomar borta från droger genom rena skrämselpropagandan från myndigheter och skola. Visst pratas det om de medicinska riskerna med droganvändning även nu, men framför allt handlar allt mer om att få unga motiverade att avstå genom att förklara de närliggande konsekvenserna. Maria Lövgren är alkohol- och drogsamordnare på Beroendecentrum i Hudiksvall.

– Det där med belastningsregistret och körkortstillstånd och annat, det är ju en realitet. Och det är det som är viktigt att man verkligen ska prata om saker som blir tydliga konsekvenser. Det här är fakta som kommer att bli. Även det här med skolprestationer, säger hon.

Statistiken visar att allt fler unga använder narkotika och här i Hudiksvall gjorde polisen en stor razzia mot en fest för några helger sen där ett tiotal ungdomar greps för narkotikabrott.

Nya ungdomar får hjälp
Sju av dem var nya bekantskaper för polisen och nu jobbas det hårt för att ungdomarna så snabbt som möjligt ska få hjälp med ett motivationsprogram genom Beroendecentrum. Men föräldrarnas röster väger ändå tyngst, enligt Maria Lövgren.

– Har de koll på sina barn och söker den hjälp som finns och visar att det här accepterar inte vi, det ger resultat, säger hon.

Christian Höijer
chrisitian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".