1 av 2
En hemlös man. Foto: Jurek Holzer/Scanpix
2 av 2
Ronney Olsson, ordförande Hudiksvalls natthärbärge. Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg
Hudiksvall

Äntligen tak över huvudet

1:35 min

Nu kan Hudiksvalls hemlösa få komma in i värmen - det nystartade Natthärbärget får ett startbidrag från kommunstyrelsen, som ska se till att det blir tak över huvudet åt dem som inget har.

–- Det är ett sätt att markera över blockgränserna att nu vill vi göra en insats på något sätt, säger Carolina Schmidt som är centerpartistiskt kommunalråd.

Vad tycker du om arbetet som de gör?

– Fantastiskt! Jag är medlem och det blev jag innan jag blev påtänkt till posten som förtroendeuppdraget som kommunalråd, säger hon.

Och vad vill ni få för de här pengarna?

– Jag hoppas att socialt utslagna människor som av någon anledning inte vill söka sig till de system som finns ska få en fristad och känna att vi vill ge utrymme åt de personerna också.

Klart med pengar från kommunen
När de körde igång hade de bara volotärer och ingen officiell sponsring från kommunen. Men nu bestämde sig alltså kommunstyrelsen för att stötta de engagerade med 75 000 kronor i verksamhetsbidrag.

Ronney Olsson, du är ordförande för Hudiksvalls natthärbärge - hur känns det i dag?

– Det känns jättebra! Nu kan vi köra igång! Och nu är det kallt så vi ska försöka öppna så fort som möjligt. Jätteroligt att kommunen ställer upp!

Hur ser behovet ut just nu?

– Ja, behovet är stort. Vi skulle ha öppnat för flera veckor sedan när det har varit kallt. Jag vet flera som vill in från kylan, säger han. 

Vad ska ni göra nu?

– Vi kommer att sätta oss i kväll i styrelsemöte och diskutera hur vi ska komma igång och hur vi ska öppna. Vi har avtalet klart med RIA i stort sett och vi har kontakt med arbetsförmedlingen och vi har volontärer som står beredda - så nu kör vi!

Det var en blocköverskridande överenskommelse det här. Är du förvånad?

– Nej, inte ett dugg! Det här är det enda rätta, säger Ronney Olsson, ordförande för Hudiksvalls natthärbärge som alltså fick 75 000 kronor från kommunstyrelsen för att öppna portarna.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista