1 av 2
Foto: Furuviksparken
2 av 2
Tom Widorson visar bild på den nya nöjesparken. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Mångmiljonsatsning i Furuvik

Tom Widorson: "Det här är helt fantastiskt!"
1:20 min

Furuviksparken i Gävle storsatsar inför nästa säsong. Totalt investeras 25 miljoner kronor i parken i form av bland annat nya åk-attraktioner varav en berg-och-dalbana. Enligt vd Tom Widorson är det här den enskilt största investeringen i Furuviksparkens historia.

– Ja, det här är ju helt fantastiskt! Det som kommer att hända inför säsongen 2011 är att vi gör Furuviks största investering någonsin, säger Furuviksparkens vd Tom Widorson.

Vilka investeringar kommer det att röra sig om i nöjesdelen?

– Framför allt är det att vi tematiserar om hela nöjet. Nöjesdelen kommer att inspireras av Coney Island (i New York) och det innebär att vi tar bort de slitna gamla byggnaderna och bygger fem stycken nya byggnader. Men vi kompletterar också med fyra nya åkattraktioner, varav en är en stor berg- och dalbana.

Vad innebär det här för besökarna?

– Ja, det första som händer är att vi förstärker upplevelsen. Vi får ju ett fantastiskt nytt nöje, som har varit lite av Furuviks kanske svaga sida. Nu tav vi ett steg upp i den högre divisionen och vilket gör att vi tror att vi får nöjdare och fler gäster.

Furuviksparken har ju runt 235 000 besökare varje år. Hur kommer den siffran att påverkas?

– Åtminstone 250 000 besökare nästa säsong räknar vi med - och det är försiktigt räknat säger min chef - Jan Roy. (Koncernchef i Parks and Resorts Scandinavia som i somras blev nya ägare till parken)

Och på längre sikt då?

– Vårat mål ligger fast att 2015 ska vi ha dubblat besöksantalet och då ska vi alltså vara uppe i 470 000 besökare årligen, säger Tom Widorson, vd för Furuviksparken.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Furuviksparkens nya ägare

Sommaren 2010 fick Furuviksparken en ny ägare. Det var nöjesjätten Parks and Resorts Scandinavia som äger bland annat Gröna Lund, Kolmårdens djurpark och Skara Sommarland som köpte Furuvik.

Parks & Resorts hade en omsättning på drygt 800 miljoner 2009 och har sedan 2006 investerat mellan 150-200 miljoner i sina parker om året enligt koncernchefen Jan Roy.

Och i dag offentligjordes alltså en satsning på 25 miljoner kronor i Furuviksparken inför nästa säsong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".