Stort parti salmonellasmittad kyckling i mellansverige

Salmonellasmittat thailändskt kycklingkött har spridits till restauranger och storhushåll i Gävle, Sandviken och Hofors. Ett drygt 10-tal restauranger har köpt och även i många fall anrättat och sålt det smittade köttet.

Totalt 15 ton av det smittade köttet har via grossisten spridits i Stockholm, Norrköping, Borlänge och Gästrikland. I Gästrikland har emellertid bara en mindre del,420 kilo, av partiet kommit ut på marknaden. Enligt livsmedelsinpektören Johan Andersson vid Bygg- och miljökontoret i Gävle har omkring en fjärdedel av köttet återkallas - resten har förmodligen redan konsumerats.

Salmonellabakterien dör vid 70 grader Celsius, varför det infekterade köttet inte orsakar några sjukdomsutbrott om det tillagas väl. Ytterligare ett hoppfullt faktum är att köttet anlände till grossisten i Gävle redan den 6 maj och sedan levererades till kunderna mellan den 13 och 24 maj. Med en inkubationstid av två dagar borde därmed de som smittats redan ha insjuknat och ett större salmonellautbrott borde ha uppmärksammats. Smittskyddsinstitutet har dock inte noterat onormalt många insjuknanden i salmonella från det aktuella spridningsområdet i mellansverige. Inte heller på lokal nivå i Gästrikland finns det enligt Gävleborgs smittskyddsläkare Göran Hedin några tecken på onormala salmonellautbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista