Svåra ärr efter små skador

Idrottsskador som till en början tycks obetydliga kan få förödande konsekvenser senare i livet.

Ulrika Hedenström spelade allsvensk fotboll i Skutskär. Efter två knäskador kan hon i dag knappt jogga och hon har ofta ont.

En undersökning som sjukgymnasten Anette von Porat har gjort visade att närmare hälften av drygt 200 män som skadat korsbandet, ett par år senare drabbats av artros, en ledsjukdom som klassas som ett större handikapp än reumatism.

Knäskadorna drabbar framför allt tjejer. Fotbollstjejer i åldern 15-19 år har ungefär tre gånger så stor risk som jämnåriga fotbollskillar, att drabbas av knäskador.

Det beror till viss del på att de har andra fysiska förutsättningar än killar, men också på att skaderisken är mycket större under match.

- Unga tjejer spelar ofta fler matcher och med tuffare motstånd, säger Lars-Inge Svensson som arbetar med idrottsskador på Folksam.

Han berättar att duktiga tjejer ofta får spela med både damjuniorerna och damlaget, samtidigt som de spelar med sitt eget lag.

- En tjej som inte kan och vill säga nej till en match riskerar att spela match tre dagar i rad. Då får de ingen återhämtning, ingen träning och ingen återuppbyggnad. Eftersom risken att skadas är så mycket större under match råkar de oftare illa ut.

Han tror att det i grund o botten beror på okunskap

- Jag tror inte att ledarna och tränarna vet baksidan av att spela så här mycket i de här åldrarna, säger Lars-Inge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista