Kulturpriser regnar över Hälsingland

Kulturpriserna regnar över Hälsingland just nu. Inte helt oväntat har Lill-Babs efter 50 år som artist tilldelats Ljusdals kommuns kulturpris. Mer överraskande är då kanske att projekt Hälsingegårdar idag fick ta emot ett av EU:s kulturarvspris i München.

Projekt Hälsingegårdar har fått pris av Europa Nostra en internationell organisation som arbetar för att bevara kulturarv i Europa och som också förvaltar EU:s kulturpris som nu delades ut för andra året. Hälsingegårdar fick medalj för samarbetet mellan gårdsägare kommuner muséer och länsstyrelse.
Totalt var det 176 nominerade till priserna som bestod av diplom medalj eller prispengar. Elva objekt fick medalj, från Sverige endast Hälsingegårdar, medan två svenska byggnader fick diplom, slotten på Borgholm och vid Hässleholm.
Ingalill Tengvall projektledare för Hälsingegårdar, fick ta emot priset som delades ut av prins Henrik av Danmark ordförande i Europa Nostra.
Lillbabs fick Ljusdals kommuns kulturpris på 25 000 kronor. som äkta positiv ambassadör för Järvsö Ljusdal och för Hälsingland. Agneta Mårtensson fick Ljusdals kulturdiplom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista